Biegunka podróżnych

Biegunka podróżnych

Maj 29, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Chyba każdy z nas słyszał choć jedno określenie tej choroby:

  • zemsta Faraona,
  • zemsta Montezumy,
  • Turista,
  • Delhi Belly,
  • Bali Belly,
  • Rangoon Runs,
  • Cairo Quick-Step.

Biegunka podróżnych to najczęstszy problem zdrowotny, który dotyka turystów. Aż 80% stanowią infekcje bakteryjne, a głównym sprawcą jest Escherichia coli.

Największą szansę mało przyjemnego bliskiego spotkania z tym problemem mamy w Indiach i krajach ościennych, krajach Afryki, Azji Południowo-Wschodniej i Ameryki Środkowej.

Jak szybko pojawią się objawy?

Niestety pierwsze dolegliwości pojawiają się nagle. Ma to miejsce w trakcie pierwszych dwóch tygodni naszego wyjazdu.

Jakie to objawy?

  • liczne wodniste stolce,
  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • nudności i wymioty.

U niektórych turystów mogą pojawić się dodatkowo objawy, które powinny nas zaniepokoić i wymaga to wówczas pilnej konsultacji lekarskiej, należą do nich:

  • bardzo liczne (>10/dobę), wodniste stolce (szczególnie w rejonach zagrożonych cholerą),
  • krew i/lub śluz w stolcu,
  • wysoka gorączka (szczególnie w rejonach zagrożonych malarią),
  • intensywne wymioty i/lub ciężkie odwodnienie, które wymagające podania kroplówki nawadniającej.

Jak zapobiegać?

Oczywiście złota zasada: lepiej zapobiegać niż leczyć.

ugotuj, obierz, umyj lub zapomnij

  • zjadaj tylko świeżo przygotowane posiłki,
  • pij wodę i napoje oryginalnie butelkowane,
  • pij napoje przygotowane z wrzątku (np. kawa, herbata),
  • owoce i warzywa tylko umyte, obrane,
  • często myj ręce wodą z mydłem (szczególnie podczas przygotowywania posiłku),
  • zęby myj z użyciem wody przegotowanej lub butelkowanej,
  • unikaj jedzenia surowych rzeczy,
  • uważaj na jedzenie z ulicy,
  • unikaj kostek z lodu o niejasnym pochodzeniu,
  • absolutnie unikaj wody wodociągowej.

Kolejnym sposobem ochrony przed infekcjami przewodu pokarmowego są szczepienia. Do takich szczepień zaliczamy:

  • dur brzuszny,
  • cholera,
  • WZW A,
  • polio.

Produkty zalecane:

  • napoje oryginalnie butelkowane,
  • świeżo ugotowane dania,
  • jedzenie poddane termicznej obróbce (np. smarzenie),
  • umyte i obrane przez nas samych owoce i warzywa.

Produkty niezalecane:

  • woda wodociągowa,
  • lód,
  • sałatki,
  • surowe jedzenie,
  • desery na zimno,
  • jedzenie nieprzygotowywane świeżo,
  • jedzenie na ulicy.

Jak sobie radzić z tym problemem?

Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest nawadnianie. Musimy wypijać dużą ilość wody i napojów, jednak pamiętajmy, że muszą to być płyny bezpieczne, czyli najlepiej oryginalnie butelkowane. Stosujemy również preparaty elektrolitów, które najlepiej zabrać ze sobą w apteczce podróżnika. Jeżeli zdarzyło się, że zwyczajnie o nich zapomnieliśmy, możemy poszukać je w kraju, w którym jesteśmy. Wówczas poszukujemy preparatów ORS (oral rehydratation salts).

Objawy mają najczęściej przebieg łagodny, dlatego jesteśmy w stanie samodzielnie sobie z tym poradzić. Możemy zastosować kolejny preparat z naszej apteczki. Dobrym rozwiązaniem jest zażycie leku hamującego perystaltykę jelit, np. loperamidu. W rejonach tropikalnych warto również zażyć antybiotyk. Właściwy antybiotyk również powinniśmy mieć w apteczce, powinien on być dobrany przez lekarza. Antybiotyk musi być dobrany do miejsca gdzie wyjeżdżamy. Z uwagi na inną florę bakteryjną dobrze sprawdzają się: cyprofloksacyna, azytromycyna czy ryfampicyna. Lek dobierze nam lekarz medycyny podróży podczas wizyty konsultacyjnej.

Bibliografia:

  1. https://www.mp.pl/pacjent/zdrowiewpodrozy/profilaktyka/62857,zapobieganie-zakazeniom-pokarmowym-w-podrozy
  2. https://www.mp.pl/pacjent/zdrowiewpodrozy/problemy/65382,biegunka-podroznych
  3. https://www.mp.pl/pacjent/zdrowiewpodrozy/profilaktyka/65394,bezpieczne-posilki-i-napoje-w-tropiku